Alles wat je moet weten over de Wet ter voorkoming van witwassen

  • door

witwassen

De WWFT, Wet ter voorkoming van witwassen, is een wet die door de overheid in het leven is gebracht om de financiering van terrorisme en het witwassen van geld of andere (onroerende) goederen te voorkomen. Het is ook bedoeld om te voorkomen dat je als ondernemer bewust of onbewust bij deze criminele activiteiten betrokken raakt. De WWFT is op 10 januari 2020 aangescherpt en daarom is het nu meer dan ooit belangrijk dat je als ondernemer je relaties zorgvuldig screent. Sommige automatiseringssoftware van bedrijven maakt het makkelijk om aan de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering te voldoen. Hierdoor bespaar je tijd en geld. In dit artikel vertellen we je meer over de WWFT wetgeving.

Integere bedrijfsvoering en de WWFT

Door het aanscherpen van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering is het nu meer dan ooit belangrijk dat je als bedrijf een integere bedrijfsvoering voert. Je wilt als ondernemer niet te linken zijn aan criminele zaken en wilt voorkomen dat je reputatieschade oploopt. Om te beginnen kan je gebruik maken van systematische controles op de bank- en identiteitsgegevens van je cliënten. Hiermee voldoe je in principe al aan de WWFT met betrekking tot het cliënten onderzoek. Dit kan je doen door gebruik te maken van een goede automatiseringssoftware. Hierin wordt ook het landrisico meegenomen die zijn terug te vinden op de website van de Europese Commissie. Deze lijst met landen is samengesteld uit publicaties van de Financial Action Task Force (FATF). De landen op deze lijst staan bekend bij de Europese Commissie op hun hogere risico op witwassen en het financieren van terrorisme. Drie keer per jaar wordt deze lijst geüpdatet als hier een aanleiding voor bestaat.

Naast cliënten onderzoek bestaat er ook een meldplicht

Op cliënten onderzoek na heb je als onderneming ook een meldplicht. Op het moment dat er ongebruikelijke transacties of transactiepatronen te zien zijn dan dien je hier direct een melding van te maken bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Deze heeft als taak om ongebruikelijke transacties en patronen te onderzoeken en actie te ondernemen waar nodig. De indicatoren voor de meldplicht zijn een objectieve en een subjectieve indicator. De objectieve indicator kwam al ter sprake bij het cliënten onderzoek en dit betreffen de zogenaamde risicolanden. De subjectieve indicator zijn transacties waarbij verondersteld kan worden dat ze verband houden met witwassen of de financiering van terrorisme. In de leidraad WWFT kan je hierover meer informatie vinden. Als het een zogenaamd incident betreft dan is het aan de onderneming om een inschatting te maken of er een melding plaats dient te vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *