Onboarding proces

  • door

onboarding process

Wanneer je de eigenaar bent van een financiële instantie zoals een bank of een beleggingsinstelling is het belangrijk dat je de regels van de WWFT naleeft. WWFT staat voor wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme. De WWFT heeft twee belangrijke kernverplichtingen opgesteld. Namelijk; het cliëntonderzoek en de meldingsplicht. Het is belangrijk om voor jou als ondernemer te weten met wie je zaken doet. Je wil namelijk niet dat je mogelijk te maken hebt met een criminele organisatie. Deze twee belangrijke verplichtingen kunnen nogal wat administratieve werkzaamheden met zich mee brengen. Om deze administratieve werkzaamheden in te perken kun je er als ondernemer voor kiezen om een onboarding proces te integreren binnen jouw onderneming.

Wat is een onboarding proces?

Als ondernemer wil jij jezelf misschien helemaal niet bezig houden met allerlei administratieve werkzaamheden om aan de eisen van de WWFT te kunnen voldoen. Je kunt er dan voor kiezen om een geautomatiseerd software systeem binnen je bedrijf te integreren. Zo’n systeem wordt ook wel een onboarding proces genoemd. Doormiddel van dit proces worden zakenrelaties continue gemonitord. Wanneer er zich een verdachte situatie voordoet wordt hier een melding van gemaakt en kun je als ondernemer eventuele vervolgstappen zetten. Een van zo’n stap is het maken van een melding bij de overheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er ongewone transacties worden gedaan door een bepaalde relatie. Het is voor jou als ondernemer belangrijk om te weten met wie je zaken doet en dat jouw onderneming niet gelinkt wordt aan verdachte praktijken. Wanneer je als ondernemer samenwerkt met mogelijke criminelen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor jouw onderneming. Wanneer jouw onderneming onder de WWFT valt is het van cruciaal belang dat je deze regels ook naleeft. Het kiezen voor een onboarding proces wat hierop gericht is, biedt jou als ondernemer alleen maar voordelen.

De voordelen van een onboarding proces

Het integreren van een onboarding proces met betrekking tot de naleving van de WWFT heeft veel voordelen voor jouw onderneming. Het scheelt je allereerst een hoop administratieve handelingen, waardoor jij zelf als ondernemer op jouw onderneming kunt focussen. Bovendien zorgt zo’n proces voor een fijne klantbeleving. Je kunt namelijk sneller nieuwe klanten aannemen, of de eventuele samenwerking verlengen. Dit omdat je jezelf niet steeds af hoeft te vragen of je te maken hebt met betrouwbare klanten. Dit neemt het onboarding proces je namelijk uit handen. Dit proces monitort namelijk continue de activiteiten van jouw klanten. Enkel wanneer er zich een verdachte situatie voordoet zal dit proces jou hiervan een melding geven. Door te kiezen voor dit proces ben je er als ondernemer van verzekerd dat je de WWFT op een correcte wijze naleeft. Er zijn diverse bedrijven die jouw onderneming kunnen ondersteunen in het integreren van een geautomatiseerd onboarding proces met betrekking tot de naleving van de WWFT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *