Auto tuning

  • door

Auto tuning

Je hoort de term auto tuning eigenlijk best vaak voorbij komen. Vraag je mensen echter wat daar precies mee bedoeld wordt, dan moeten ze het antwoord schuldig blijven. Voor de duidelijkheid: auto tuning is proberen het vermogen en de prestaties van de auto te verbeteren door de motor, de cilinders, de veren of de spoilers aan te passen. Het gaat dus verder dan alleen het uiterlijk van de auto. Eigenaars van een sportieve auto kiezen vaak voor auto tuning om hun auto ook daadwerkelijk de rijervaring te geven die je van de buitenkant zou vermoeden.

 

Zo neem je sneller bochten

Auto tuning kan ook het verlagen van de auto zijn. Hoe lager je bij de grond zit namelijk, hoe sneller je bochten kunt nemen. Vaak betekent dit in het kader van auto tuning dat de veren vervangen worden door verlagingsveren. Soms worden ook wel speciale schokdempers toegepast. De verlagingsveren verbeteren het rijcomfort en zeker ook de wegligging en de veiligheid van de vierwieler. Auto tuning kan ook de tuning van de motor betekenen, waardoor het vermogen van de motor groter wordt. Dit kan overigens op verschillende manieren, zoals in het aanpassen van de cilinders of het toevoegen van een turbo.

 

Een sportuitlaat hoort bij auto tuning

Chip tuning is ook al zo’n bekende term die met auto tuning te maken heeft. Na chiptuning reageert je auto sneller, de druk die je geeft op het gaspedaal is anders. Dan moet echter wel sprake zijn van een auto die beschikt over een elektronisch geregelde ontsteking en inspuiting. Het aanpassen van de elektronische chip vergroot niet alleen het vermogen van de auto, maar je bespaart bovendien op de verbruikskosten van de auto. Auto tuning en een sportuitlaat zijn ook eigenlijk onafscheidelijk. Met behulp van een sportuitlaat is de tegendruk van de uitlaat te verminderen. Daardoor zal je wagen minder pk’s verliezen en houdt het meer vermogen over. Voordeel hiervan is dat je niet alleen betere prestaties van je auto krijgt, het geeft je auto eveneens een veel mooier geluid. Het staat daarnaast ook nog eens beter.

 

Spoiler heeft zelfde effect als verlagingsveren

Zonder spoiler is auto tuning niet af. Een spoiler heeft vooral optisch effect en maakt je auto dus sportiever. Toch heeft een spoiler wel degelijk nut, want de neerwaartse druk wordt met een spoiler vergroot waardoor de wagen nog weer lager bij de grond komt te rijden. Wat dat betreft heeft een spoiler dus zo ongeveer hetzelfde effect als het gebruiken van verlagingsveren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *