Quad banden

  • door

Quad banden

 

Er is een verband tussen quad-wielen en quad-banden.

Je nieuwe quad-banden (hier ATV-banden genoemd) helpen je niet als de wielen niet overeenkomen. Je moet naar je wielen en banden als geheel kijken.

Met zoveel soorten en merken banden beschikbaar voor je Quad, kan het gemakkelijk gebeuren dat je niet zeker weet welke band je moet kopen. De banden moeten worden geselecteerd op basis van het terrein waarop je rijdt, en elke band heeft een specifiek profiel dat het beste werkt op bepaalde terreinen. Ik geef hier enkele basisrichtlijnen over het profiel van de banden, afhankelijk van het terrein waarop je rijdt.

 

Modderbanden

Het profiel van ATV-modderbanden is breed om modder en vuil te verspreiden in plaats van het in het profiel te houden. Zware modderbanden hebben vaak een profiel met een diepte van meer dan een centimeter en soms zelfs tot twee centimeter! De grote afstand en het diepe profiel zijn ideaal voor zacht terrein (zoals modder), omdat ze intensieve tractieopties bieden. Modderbanden vereisen veel sterkte om lekke banden op oneffen terrein te voorkomen. 6-laags banden zijn gebruikelijk, maar lichtere 4-laags banden of hardere 8-laags banden zijn ook beschikbaar.

 

Zandbanden

Het meest opvallende kenmerk van de achterste zandbanden is het profiel van de peddel. De creatieve beweging van de “paddles” zorgt ervoor dat de banden een effectieve grip hebben en de quad naar voren duwen. Zandbanden aan de voorzijde hebben een zeer beperkt profiel en kunnen zelfs volledig kaal zijn. Je kunt dus over de duinen zweven zonder in het zand te zinken. Gewoonlijk hebben de voorbanden een soort nok in het midden om het sturen te vergemakkelijken. ATV-zandbanden zijn erg licht en hebben meestal een tweelaags loopvlak.

 

Banden voor een harde ondergrond

Deze vereisen een strakker loopvlakpatroon voor meer contact. Ze hebben diepe, hellende groeven die het klimmen op rotsen gemakkelijker maken en toch uitzonderlijke tractie bieden in los terrein. Banden voor zwaar terrein zijn ontworpen om het contactoppervlak van de band met de grond te optimaliseren. Hierdoor kan de band een betere verbinding maken, ongeacht of het gaat om versnellen, remmen of draaien.

 

Racebanden

Als je racent of racen zou overwegen, moet je alle opties voor ATV-racebanden bekijken. Racebanden hebben meestal een gelijkmatig knoppatroon en zijn ongelooflijk licht, waardoor ze perfect zijn voor medium tot hard terrein. De racepatronen zijn ontworpen voor maximale tractie en optimaliseren het gevoel en de controle van de bestuurder.

Er zijn ook winterbanden, maar gezien het beperkte aantal dagen sneeuw dat we hier de afgelopen jaren hebben gehad, is het niet raadzaam om ze te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *