Al eens van een daktuin gedroomd? Daktuin Utrecht kan je droom waar maken

  • door

 

Daktuin Utrecht

De basisprincipes van de daktuin

Daktuinen of groene daken worden steeds populairder. Ze hebben veel voordelen: ze reguleren de stroming van regenwater, verbeteren de akoestische en thermische prestaties van het dak en maken het dak in sommige gevallen erg gezellig. Om een succesvolle daktuin in Utrecht aan te leggen, moeten de volgende richtlijnen worden gevolgd.

 

  1. De ondersteunende structuur van het gebouw

Bij het aanleggen van een daktuin op een bestaand huis, is het belangrijk dat de structuur sterk genoeg is om extra belastingen te weerstaan. In dichte tuinen kunnen extra ladingen 500 kg/ m2 bereiken. Als je niet zeker bent van je laadvermogen, kun je het beste een stabiliteitsingenieur of architect raadplegen. Voor nieuwe constructies moet tijdens de ontwerpfase rekening worden gehouden met deze extra belasting.

 

  1. Uitvoering van de daktuin

De uitvoering van de daktuin moet met uiterste zorg worden uitgevoerd. Van waterbestendigheid tot substraatkeuze. Gebruik vooral geen potgrond, omdat dit de grond verzuurt. Implementatiefouten kunnen ervoor zorgen dat de hele structuur opnieuw moeten worden gedemonteerd of met andere woorden, dat je drie keer de prijs betaalt.

 

  1. De helling van het dak

De helling van het dak moet minimaal 2% zijn om een goede afvoer van regen en smeltwater te garanderen. Het water mag niet helemaal stil staan om te voorkomen dat de constructie onnodige spanning krijgt. Het afwateringssysteem in de groene dakstructuur moet voldoende water vasthouden om de planten te voeden.

 

  1. Waterdichtheid

De waterdichte laag moet een anti-wortelmembraan bevatten. Volgens de huidige normen moet het membraan bestand zijn tegen wortelpenetratie.

 

  1. De waterdichtheidstest

Zonder waterdichtheidstest kan geen daktuin op het dak worden gelegd. Deze test maakt vroege detectie van potentiële lekken in de waterdichte laag mogelijk. Het is het beste om het te detecteren voordat je een groen dak installeert. De meeste lekken worden na de eerste dag gevonden en kunnen eenvoudig worden verholpen. Op deze manier werken is goed voor alle partijen. Zelfs de tuinaanleggers zullen niet worden geconfronteerd met garanties waarvan de bedragen astronomisch hoog kunnen zijn.

 

  1. De juiste keuze van de planten

Vermijd planten met wortels die diep in de grond groeien, en geef de voorkeur aan planten met oppervlakkige wortelspreiding.

 

  1. Het gebruik van hout

Als je hout op een groen dak kiest, geef je best de voorkeur aan bepaalde houtsoorten die aanbevolen worden door de aannemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *